Inname van koolhydraten beperken met het Paleo dieet

admin 7 februari 2015 0
Inname van koolhydraten beperken met het Paleo dieet

Het is een keihard feit. Overgewicht, met de daartoe behorende risico’s wordt een steeds groter probleem. Meer dan de helft van alle Nederlanders lijdt aan overgewicht, en zelfs zo erg dat ruim 13% ernstige obesitas heeft.

Dit is natuurlijk niet gezond, en er moet dus snel iets aan dit probleem gedaan worden. Maar als je het probleem wil aanpakken, dan zal je eerst de oorzaak moeten weten. Want als je de oorzaak weet, dan is het ook makkelijker om de mensen die overgewicht hebben te laten afvallen.

Overgewicht, we hebben het zelf gecreëerd.

Om de oorzaak te vinden van het probleem met overgewicht, zullen we even terug moeten gaan in de tijd. Het is namelijk zo dat er altijd wel een voedselschaarste was tot vlak na de 2e wereld oorlog. Mensen moesten echt keihard werken om maar voldoende voedsel binnen te krijgen.

Zo werkten ze bijvoorbeeld keihard op het land, of moesten ze jagen op dieren. Onze voorouders aten dus wat moedernatuur hen te bieden had, en ze waren dus de hele dag erg actief bezig.

Maar zo rond de jaren 50 begon alles vrij snel en drastisch te veranderen. Er kwamen supermarkten, waarin je voedsel kon kopen wat gemaakt werd in fabrieken, maar ook de fast food ketens begonnen hun opmars. Kortom, we gingen in een mum van tijd van een voedselschaarste naar een voedselovervloed.

Maar daar bleef het niet bij. Want ook onze manier van voedsel verkrijgen veranderde. Waar onze voor voorouders nog keihard moesten werken om aan eten te komen, werken wij lekker relaxt zittend aan een bureau met een kop koffie en een koekje erbij. Dus echt actief zijn we vandaag de dag ook niet meer.

Alleen zo snel als dat onze levensstijl de laatste 65 jaar veranderd is, kan ons lichaam dat helaas niet. Ons lichaam is namelijk gebouwd om zuinig om te gaan met kostbare energie, en wil dus niets verloren laten gaan. En wat doe je als je energie niet verloren wil laten gaan? Exact, je slaat het op. En dat doet ons lichaam nou eenmaal in de vorm van vet.

Afvallen met het Paleo dieet

Het grootste probleem zit hem dus in teveel, en compleet verkeerde voeding. We zijn zo gewend geraakt aan wat reclames ons wijsmaken, en het fabrieksvoer wat er in de supermarkt verkrijgbaar is, dat we niet eens meer weten hoe echte en gezonde voeding nou nog eigenlijk proeft.

 

Maar daar kun je nu zelf verandering in brengen. En wel met het Paleo dieet. Want dit dieet neemt je eigenlijk mee terug in de tijd. Een tijd dat er nog geen E-nummers waren, en voedsel nog uit de natuur kwam, in plaats van dat het gemaakt wordt in een fabriek (met allerlei toevoegingen). En een tijd waarin we nog geen overschot aan (snelle) koolhydraten binnen kregen.

Kort gezegd, met Paleo ga je weer eten net zoals onze voorouders. Dus vergeet snel al die koekjes, chips en magnetronmaaltijden maar. Want eenmaal Paleo, wil je nooit meer anders.

Leave A Response »